Block printing sessions Shahpur Jat New Delhi, India

Tijdens mijn Artist in Residence periode in India, heb ik mij de traditionele block-print techniek eigen gemaakt. Deze hand print techniek, die nog steeds wordt gebruikt in India, biedt mij de gelegenheid om de foto’s die ik maak om te zetten naar prints voor mijn kleding ontwerpen.

 

De drukkerij van Soheb en Taufik, block-print stoffen in opdracht maar ze maken ook zelf hun blokken. Ze waren zo vriendelijk mij de basis van deze techniek te leren en zij hebben de traditionele houten blokken met mijn prints gemaakt.

Het was een behoorlijke uitdaging voor ze om blokken te maken met mijn unieke prints. Voor hen waren het nogal bizarre lijntekeningen van gebouwen in stijgers of bezems in bomen. Waarom wilde ik daar nou juist prints van? Ze zijn gewend de traditionele blokken met traditionele patronen te maken. Dus de vraag om van mijn lijntekeningen, die abstracties zijn van eigen gemaakte foto’s, blokken te maken zorgde voor behoorlijk wat verwarring in de drukkerij. Gelukkig kregen ze er vanaf de tweede keer ook echt plezier in! Zij zagen ook de onverwachte schoonheid van de lijnen en vormen, die uit de fotoserie omgezet in patronen naar boven kwam.

Ondanks de vaak wat lastige communicatie, die tot lachwekkende situaties leidde met vooral veel handgebaren en af en toe een Indiase kunstenares die met me meeging als tolk, heb ik een heel inspirerende en leerzame tijd gehad in deze drukkerij.


Bekijk hier de oorspronkelijke fotoserie die ten grondslag ligt aan mijn patronen


 

 


 

 

Slider